Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2012

Με κατάνυξη και μετοχή λαού

Ετελέσθη και αυτή η Αγρυπνία της Μονής, επι τη Μνήμη του Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου. Λειτούργησε ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ.Ιάκωβος Μπιζαούρτης, συμπαραστατούμενος από 3 Ιερομονάχους και 2 Διακόνους.

.



Κατά το επίκαιρο κήρυγμά του στο τέλος του Εσπερινού ο Άγιος Καθηγούμενος αρχικά περιέγραψε με λίγα και περιεκτικά λόγια τον βίο και το μαρτύριο του Αγ.Πολυκάρπου και στη συνέχεια κατέληξε σε δίδαγμα βοηθητικό για τη δική μας πνευματική πορεία.
Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι αντιπαραθέσεις και διχοστασίες και μικρότητες δεν εχουν θέση στην Εκκλησία.
Όπου προβάλλει αιρεση, ναι, εκεί χρειάζεται αυστηρότης. Ο Αγ.Πολύκαρπος όταν τυχαία τον συνάντησε ο αιρετικός Μαρκίων και τον ερώτησε με «πρόσχαρο» τρόπο «δεν με γνωρίζετε, γέροντα»; Εκείνος του απάντησε. «Μα βεβαίως. Είσαι ο Μαρκίων, ο πρωτότοκος του Σατανά»!.
Για άλλα θέματα όμως, που δεν αφορουν το Δόγμα και το Ηθος της πίστεώς μας, απαιτείται μεταξύ των χριστιανών και μεταξύ των ποιμένων, ευρυχωρία ψυχής. Την ουσία να επισημαίνουμε και σ’αυτήν να αποβλέπουμε!.  Όταν συναντήθηκαν ο Πάπας Ανίκητος με τον Αγ.Πολύκαρπον, προκειμένου να βρουν λύση για τον εορτασμό του Πάσχα, δεν κατόρθωσαν να συμπέσουν στις απόψεις. Ωστόσο, εχωρίσθησαν εν ειρήνη. Έτσι οφείλουμε και εμείς να παραβλέπουμε προσωπικές ιδιαιτερότητες και να διασφαλίζουμε «την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγ.Πνεύματος» μεταξύ μας.



Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Αγρυπνίας ήταν η παρουσία του γέροντος Σεβασμιωτάτου Ευρίπου κ.Βασιλείου, ο οποίος με πολλή ευλάβεια παρηκολούθησε από το στασίδι του την Ακολουθία, από την αρχή του Αποδείπνου μέχρι το τέλος της Λειτουργίας!..
Η παρουσία του εκπέμπει και ευλογία και διδαχή..