Τετάρτη, Μαΐου 09, 2012

Εταιρία Χριστιανικου Θεάτρου

Εσπερινό και Ευχέλαιο ετέλεσαν τα μέλη (υπολογίσθηκαν περί τους 50 παρόντες) της Εταιρίας Χριστιανικού Θεάτρου σήμερα το απόγευμα στη Μονή Πετράκη.

Η Εταιρεία αυτή ιδρύθηκε το 1961 με την ευγενή φιλοδοξία, να προβάλλονται θεατρικά έργα, τα οποία ήταν εμπνευσμένα από τον Χριστιανικό τρόπο ζωής και να προβάλλουν ανάγλυφες τις αρχές της χριστιανικής διδασκαλίας. 

Μετείχαν ως ιδρυτικά μέλη: Κωστής Μπαστιάς, Γιώργος Θεοτοκάς, Τάκης Παπατσώνης, Στάθης Σπηλιωτόπουλος, Σπ.Σκιαδαρέσης, Ρένα Τριανταφυλλίδου, Πόπη Ματέυ, Κ.Βούρβαχης, Πλάτων Μουσαίος, Ματθαίος Μουντές, Νικος Παπαρόδου, Κλέων Παράσχος κ.α, ενώ φίλη και υποστηρικτής της προσπάθειας ήταν και η Άννα Συνοδινού.

Καθοριστικό ξεκίνημα της προσπαθείας ήταν το 1965, όταν τα μέλη της ανέβασαν το έργο ΘΥΣΙΑ του Πώλ Κλωντέλ. Καταρτίσθηκε δε και δεύτερος θίασος, ο οποίος περιώδευε στην επαρχία. Το δε χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από την παράσταση γίνεται Εισήγηση, η οποία επισημαίνει τα αξιοπρόσεκτα σημεία και μηνύματα του έργου, μετά δε την παράσταση ακολουθεί συζήτηση..
Οργάνωσαν Διαλέξεις και Συζητήσεις με Θεατρολογικά θέματα, Εκδηλώσεις προς τιμήν διακεκριμένων ανθρώπων του θεάτρου, Εκδρομές για παρακολούθηση παραστάσεων στην Επίδαυρο και αλλού.
Συνεργάσθηκαν με το χοροθέατρο ΝΑΥΣΙΚΑ, για να ανεβούν τα χοροδράματα "Κασσιανή" και "Ιωάννης ο Βαπτιστής".
Επιλέγουν συστηματικά από τα εκάστοτε παιζόμενα θεατρικά έργα και κλείνουν παραστάσεις ειδικά για τα μέλη τους, με μειωμένο εισιτήριο, πλαισιώνοντας την παράσταση με την ανωτέρω αναφερθείσα Εισήγηση και τελική Συζήτηση.
Από τον Νοέμβριο του 1988 εκδίδει το ενημερωτικό δελτίο θεάτρου με σύντομα κατατοπιστικά σημειώματα-κριτικές για παιζόμενα θεατρικά έργα στην Αθήνα και το αποστέλλει σε μέλη και φίλους προς ενημέρωσή τους.

Η Εταιρεία συνεχίζει την δράση της, συνδέεται δε με την Μονή Πετράκη, τελώντας κάθε Μάϊο το Ευχέλαιο αυτό (είναι δε επιθυμία τους να τελείται αυτό στον περίβολο της Μονής, υπαιθρίως), καθώς και μια Λειτουργία στις 4 Νοεμβρίου στο Μετόχι της Μονής Αγ.Νικόλαος Ρηγίλλης, επί τη μνήμη του Μάρτυρος Πορφυρίου, "του από Μίμων".