Παρασκευή, Φεβρουαρίου 01, 2013

Τεσσαρακονθήμερον του Χριστουπόλεως

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με ιδιαίτερη σεμνότητα τελέσθηκε σήμερα στη Μονή Πετράκη το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου.

Την ιερά τελετή οργάνωσε η Διοίκηση της Αποστολικής Διακονίας, παρέστησαν δε κυρίως οι υπηρετούντες εν αυτή, αλλά και άλλα στελέχη των Συνοδικών Γραφείων, μεταξύ των οποίων και οι Καθηγητές κ.Βλάσιος Φειδάς και κ.Σπυρίδων Κοντογιάννης.

Προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ.κ.Γεώργιος, ενώ συμπροσηύχοντο και συνέψαλλαν οι Θεοφιλέστατοι Φαναρίου κ.Αγαθάγγελος, Διαυλείας κ.Γαβριήλ και Θαυμακού κ.Ιάκωβος, μαζί με άλλους κληρικούς που συνήχθησαν να τιμήσουν την ιερά μνήμη του εκλιπόντος σπουδαίου εκκλησιαστικού ανδρός.


Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Θηβών ωμίλησεν επικαίρως και είπε: 
Θεοφιλέστατε Άγιε Φαναρίου, Θεοφιλέστατε Άγιε Αρχιγραμματεύ Επίσκοπε Διαυλείας, Θεοφιλέστατε Άγιε Καθηγούμενε Επίσκοπε Θαυμακού, Ελλογιμώτατοι κύριοι Καθηγηται, Πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί, με πολλή συγκίνηση παριστάμεθα όλοι στην τέλεση του Μνημοσύνου του μακαριστού Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου.
Εσείς τον γνωρίζατε πιο πολύ. Ως κληρικός και ως Επίσκοπος της Εκκλησίας μας ευαρέστησε στον Θεό, «εμαρτύρησε την καλήν ομολογίαν» και αγάπησε την Εκκλησία και την υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και από διάφορες σκοπιές. Εγώ σήμερα θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά, Άγιε Φαναρίου, αγαπητέ αδελφέ, γι’αυτή την ευγενή σας πρόσκληση να είμαι κι εγώ κοντά σας σήμερα, που αξιώθηκα να τον γνωρίσω από τα νεανικά μου χρόνια, να με στηρίξει πνευματικά, ηθικά αλλά και πρακτικά και να με εισαγάγει στην ιερωσύνη μου. Έτσι, η ευγνωμοσύνη μου και η αγάπη μου και η προσευχή μου είναι αδιος και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε, τόσο για την ταπεινότητά μου όσο και για τόσους άλλους αδελφούς -πλησιάζουν τους 200- που συμμαρτύρησε, που βοήθησε, που ενίσχυσε με κάθε τρόπο και οδήγησε στη διακονία της Εκκλησίας μας.
Η παρουσία όλων σας τιμάει νομίζω τη μνήμη του γέροντος, που και στο χώρο αυτό τον ευαίσθητο, τον Επιτελικό Οργανισμό της Εκκλησίας μας, εργάστηκε για 17 χρόνια, με πολύ μεράκι, με πολύ ζήλο, με πολλή αυτάπαρνηση και αναμφιβόλως συνέβαλε πολύ στην πορεία αυτού του Οργανισμού, που είναι τόσο σημαντικός για τη ζωή της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Σήμερα, θα ήθελα, εκπληρώνοντας τη σεπτή εντολή του, να καταθέσω, Άγιε Φαναρίου, στο γραφείο της Ελλαδικής Ιεραποστολής μια επιταγή των 20.000 ευρώ, και θα παρακαλούσα να διατεθεί για την διακίνηση του λόγου του Θεού στις χώρες της ιεραποστολής ή όπου εσείς κρίνετε.
Θα παρακαλέσω όλους σας να εύχεστε για την ανάπαυση της ψυχής του. Να έχετε όλοι την ευχή του και να ξεπεράσετε τα χρόνια του.
Και να σας διαβεβαιώσω ότι τον καιρό που ήταν κοντά μας στηΛιβαδειά, αλλά και το εξάμηνο, που ήταν στη γενέτειρά του, κοντά στους κατά σάρκα συγγενείς του, γνώρισε ανθρώπους, συνδέθηκε, όπως και με σας, πήρε πολλή αγάπη, πολλή τιμή, πάρα πολλοί Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται, Καθηγητές, οικότροφοι, συσπουδαστές του πέρασαν, τον είδαν, και πάρα πολλοί άνθρωποι, κι αυτό ήταν παρηγορία, ενίσχυση και προπαντός έκφραση τιμής, σεβασμού σε έναν κληρικό και σε έναν Επίσκοπο της εκκλησίας μας που συνεδύαζε την πίστη, την απλότητα αλλά και την αρχοντιά.
Να είναι αιωνία η μνήμη του, και να έχουμε όλοι την ευχή του.

Απαντώντας ο Θεοφ. Φαναρίου κ.κ.Αγαθάγγελος είπε:
Σεβασμιώτατε, Θεοφιλέστατοι, κύριοι Καθηγηται, Πατέρες και αδελφοί, συναχθήκαμε με συγκίνηση και μνήμη στην καρδιά μας για την αγαθή μορφή του Μακαριστού Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου, ο οποίος επί τόσα έτη διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εκδοτικού και Ιεραποστολικού Οργανισμού της Εκκλησίας. Να έχουμε την ευχή του και εκείνος από το ουράνιο Θυσιαστήριο αδιαλείπτως να εύχεται για πνευματικά του παιδιά και ιδιαιτέρως για όλους εκείνους τους ανθρώπους που αγωνίζονται και διακονούν στο ιεραποστολικό Οργανισμό της Αποστολικής Διακονίας, έτσι ώστε και όλοι εμείς όπως εκείνος να έχουμε ζήλο, με αυταπάρνηση και προθυμία να διακονούμε τα έργα της Εκκλησίας και να διασώζουμε το ήθος αυτής.
Ευχαριστούμε κι εσάς για την πολύτιμη παρουσία σας και ειδικά τους Θεοφιλεστάτους, καθώς και όλους, βέβαια, τους λοιπούς παρόντες, που τιμούν την μνήμη του μακαριστού.
Ο Θεός να τον αναπαύει και να έχουμε την ευχή του. Καλή δύναμη σε όλους.

 
.













Για τον μακαριστόν Χριστουπόλεως Πέτρον, αξίζει να δείτε αξιόλογα κείμενα και μαρτυρίες:
Επικήδειος υπό Αρχιμ. Ιερωνύμου Νικολόπουλου
Μαρτυρία Σεβ.Ναυπάκτου κ.κ.Ιεροθέου
Μαρτυρία Σεβ.Καστορίας κ.κ.Σεραφείμ
Μαρτυρία Σεβ.Θηβών κ.κ.Γεωργίου
Να σημειωθεί ότι και άλλο επίσημο Αρχιερατικό Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο θα τελεσθή στον Καθεδρικό Ναό Λιβαδειάς το Σάββατον 9 Φεβρουαρίου 2013.