Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2013

ο Θεοφιλ.Σαλώνων εις Μεταμόρφωσιν Χαλανδρίου



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε απόψε η υποδοχή της Ιεράς και Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Γλυκοφιλούσης στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλανδρίου.
Να αναφερθεί ότι η Περίπυστος Εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσης, που φυλάσσεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, αποτελεί ιστορικό κειμήλιο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Παραχωρήθηκε με την άδεια και σεπτή ευλογία του Σεβ.Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ενόψει της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους κατά την οποία πανηγυρίζει ο ανωτέρω Ναός.





Ο Θεοφ. Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, υποδέχθηκε την Αγία Εικόνα και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό.



Ο Θεοφιλέστατος κ. Αντώνιος, ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Αλέξιο Πετρίδη για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στην σημαντική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια και τόνισε πως "εάν ζούσε σήμερα ο Καποδίστριας η πορεία της χώρας μας θα ήταν πολύ διαφορετική."
Σε άλλο σημείο επεσήμανε την ολοκληρωτική αφιέρωση της Παρθένου Μαρίας στον Θεό λέγοντας πως "η Παναγία αφιέρωσε όλη Της την ψυχή και το Είναι στον Θεό, χωρίς να την ενδιαφέρουν τα πρόσκαιρα και τα επίγεια. Μοναδικό της μέλημα ήταν η σχέση Της με τον Θεό, γι αυτό προσήυχετο νυχθημερόν στο Ναό του Σολομώντα και συνομιλούσε με τους Αγίους Αγγέλους. Στην Παναγία δόθηκαν όλες οι αρετές και τα χαρίσματα που έχει ο Θεός, ώστε θεωρείται "η μετά Θεόν Θεός". Ας ευχηθούμε να μας φωτίζει για να ακολουθούμε τα χνάρια της ζωής του Υιού Της και της δικής Tης ζωής, με πίστη και αγάπη προς τον Θεό".

/του Σπύρου Παπαγεωργίου/